Skip to main content
10 Do's en Don'ts bij een websiteverhuizing: leer van Emma's miskleun

10 Do's en Don'ts bij een websiteverhuizing: leer van Emma's miskleun

Tips om je website te verhuizen zonder fouten en 404-pagina's

Een websiteverhuizing (website migratie) kan voelen als navigeren door een mijnenveld. Emma's ervaring onthult de cruciale stappen die je moet nemen en de valkuilen die je moet vermijden. Hier zijn 10 do's en dont's om je website soepeltjes te verhuizen. Hiermee kun je voorkomen dat je 404 pagina's krijgt, de plaatjes niet meer worden weergegeven of erger nog, je hele site langdurig onbereikbaar is!

Bezuinigen

Wat we vaak zien is dat ondernemers - als er plotseling bezuinigd moet worden - het eerst bezuinigen op de website. Denk hierbij aan de kosten voor webhosting, de kosten voor het onderhoud van de website, de kosten van de webdesigner en ga zo maar door. Komt een bedrijf in zwaar weer, dan kijkt de ondernemer vaak naar deze kostenpost. Eigenlijk heel jammer, want juist via jouw website kun je (als je het goed doet) een hele grote groep potentiële klanten bereiken. Bezuinigen op je website is een veelgemaakte fout. Goedkoop is vaak duurkoop.

Goedkope webdesigner

Zo ook Emma. Emma gebruiken we vaak als voorbeeld als het gaat om alledaagse zaken waar je als ondernemer met een website, tegenaan kunt lopen. Emma moest bezuinigen, het ging niet zo goed met de business van Emma. Toevallig ontmoette Emma een webbouwer die veel goedkopere websites maakte dan haar huidige webbureau. Emma dacht slim te wezen en maakte een deal met een nieuwe webbouwer. Ze kon haar website daar voor minder geld hosten en deze webbouwer (een voormalige ict-er) had ook nog een veel lager uurtarief. Emma gaf hem de opdracht haar website te gaan onderhouden. Zo gezegd zo gedaan. De nieuwe webdesigner zou haar website verhuizen: weghalen bij het oude bureau. Dan kon ze mooi bezuinigen op kosten voor onderhoud van de website en de jaarlijkse kosten voor webhosting.

Website migratie

Nadat Emma de verhuiscode had gekregen van haar vorige webbureau, gaf ze de code aan de nieuwe en goedkopere webdesigner.
De webdesigner had de inloggegevens gekregen en nam een kijkje op de site en op de server. Hij zette de verhuizing in gang.
En toen gebeurde het. Ongeveer alles wat mis kon gaan, ging ook echt mis.

De website verhuisde van de ene server naar de andere server (van de oude webdesigner naar de nieuwe webdesigner) en plotseling zag de site er heel raar uit. De site vertoonde allerlei gebreken. Zo erg, dat zelfs de plaatjes en filmpjes niet meer getoond werden. Overal van die nare witte blokjes met een rood kruis erin: afbeelding niet gevonden. Als je op een menuknopje klikte was de bijbehorende pagina verdwenen en verscheen er een 404 melding. Niet een keer, maar bij alle pagina's. Behalve de homepage zelf, die deed het wel. Het duurde en duurde maar. Na twee dagen was de site nog steeds onbereikbaar. Na een week zag de site er nog steeds heel beroerd uit. Na twee weken zelfs, was de site er nog steeds, heel beroerd aan toe en grotendeels onbereikbaar.

Wat was hier gebeurd?

De webbouwer had de bestanden op zijn eigen server geplaatst en kennelijk gedacht dat daarmee alles vanzelf goed zou werken. Hij had er verder niet naar om gekeken. Deze webdesigner had zich niet goed genoeg voorbereid. Wat had hij dan kunnen doen om dit te voorkomen? De website was niet getest. De linkjes waren niet getest. De verwijzingen waren niet bekeken. De plugins waren niet bekeken en de bijbehorende licenties evenmin. De afbeeldingen en filmpjes waren niet getest, de instellingen van de site waren niet bekeken. De koppelingen waren niet bekeken en al helemaal niet getest.. een doffe ellende. De ellende was zo groot dat de oude webbouwer bijna aan de bel had getrokken. Dit was immers hele slechte reclame nu de website er zo treurig bijstond.

1. Grondige voorbereiding

Bekijk de technische vereisten van je website, inclusief DNS- en CDN-configuraties, voordat je verhuist.

2. Niet besparen op expertise

Goedkoop is duurkoop. Kies een webbouwer of hostingprovider op basis van ervaring en betrouwbaarheid, niet alleen op prijs. Een webdesigner die niet zoveel ervaring heeft kan je juist meer schade berokkenen. Dat kost je meer geld en je imago loopt een flinke deuk op.

3. Controleer compatibiliteit

Zorg ervoor dat je nieuwe hostingomgeving compatibel is met de technologie van je website, zoals de juiste PHP-versie.

4. Ga niet overhaast te werk

Een websiteverhuizing moet niet overhaast worden. Neem de tijd voor elke stap, van planning tot uitvoering.

5. Test de website uitgebreid

Voer een volledige test uit in de nieuwe omgeving voordat je live gaat, inclusief het testen van links, afbeeldingen en de diverse functionaliteiten. Fingeer de nieuwe website al voordat je echt verhuist, door je hostbestand aan te passen en dan te testen.

6. Test je DNS-instellingen

Verkeerde DNS-instellingen kunnen je website onbereikbaar maken. Update en test deze zorgvuldig.

7. Maak een backup van je website

Maak een volledige back-up van je website voor de verhuizing. Dit is je veiligheidsnet voor het geval er iets misgaat.

8. Check en bewaak je SEO

Zorg dat je URL-structuur consistent blijft of zet 301-redirects op om je SEO-ranking te behouden.

9. Communiceer met je publiek

Informeer je gebruikers over mogelijke downtime of veranderingen. Een goede communicatie kan veel frustratie voorkomen.

10. Stel cruciale updates niet uit

Zodra je website is verhuisd (maar ook in de testomgeving via je hostbestand), controleer dan direct op updates voor je CMS, plugins of andere software om veiligheidsrisico's te voorkomen. Check ook de licentiecodes. Zijn die nog geldig of verlopen ze binnenkort? Moet je misschien nog licenties aanschaffen?

Samenvatting

Emma's verhaal benadrukt het belang van kennis, voorbereiding en zorgvuldigheid bij het verhuizen van een website. Door deze do's en dont's te volgen, kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden en zorgen voor een soepele overgang naar de webserver bij je nieuwe hosting-partij. Onthoud dat elke stap die je zet, van invloed is op je online aanwezigheid en reputatie. Neem de tijd, plan zorgvuldig, en aarzel niet om professionals in te schakelen voor advies of hulp bij complexe uitdagingen.

Webdesign

Fullservice webdesign & mediabureau in Groningen: websites, webdesign en meer.. | Beter scoren in Google? Meer geld verdienen met je website? We hebben een oplossing voor iedere uitdaging!

Op zoek?

Wil je een website laten maken? Zoek je een grafisch ontwerper of webdesigner in Groningen? Heb je een vraag of wil je gewoon eens sparren? Bel of kom langs.

Contact

Dsignonline
Full-service mediabureua

Locatie Boterdiep 63
9712 AK Groningen

Locatie Daalwijkdreef 47
1103 AD Amsterdam

Correspondentie adres
Van Sijsenstraat 57a
9724 NM Groningen

+31(0)50 7850339
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.