Skip to main content
'Me' of 'mijn' ergernis

'Me' of 'mijn' ergernis

Erger jij je ook zo aan taalfouten? Social media staan er helaas vol mee. Ze zijn allesbehalve professioneel. Maak je als bedrijf een foutje te veel, dan val je door de mand. Maar weet jij wel hoe het eigenlijk moet? Om je geheugen eens goed op te frissen is het de komende weken tijd voor een spoedcursus in der Nederlandsche Taal.

Van overduidelijke taalfouten tot discutabele stijlkwesties, van “hoe moest het ook alweer?” tot “ik kan niet geloven dat ik dit jarenlang fout heb gedaan!”. 

VOLG JIJ HET NOG?

Taal blijft zich voortdurend ontwikkelen. Vooral jongere generaties introduceren nieuwe verbuigingen of verbasteringen van bestaande woorden of uitspraken. Sommigen hiervan worden algemeen geaccepteerd. Anderen zorgen voor een hoop opgehaalde wenkbrauwen. We beginnen vandaag met een fenomeen dat tot de tweede categorie behoort.

‘ME’ ALS BEZITTELIJK VOORNAAMWOORD

Besteed een aantal minuten op een social mediaplatform en je komt het geheid tegen: incorrect gebruik van het woord ‘me’. Zo ironisch als “Ik ben geslaagt!” hebben wij het gelukkig nog niet gezien, maar van een kreet als “Me examen Nederlands gehaald met een 9!” zullen wij niet vreemd opkijken. Of het nu gaat om gemakzucht, onwetendheid of gewenning, ‘me’ heeft al genoeg frustratie opgeleverd bij ondergetekende (en hopelijk menig medemens).

PRIJSWINNAAR

Je hoeft geen taalpurist te zijn om dit verschijnsel als een ergernis te zien. ‘Me’ werd zelfs uitgeroepen tot het irritantste woord van 2015, met de hoop dat het een jaar later in mindere mate voor zou komen. Helaas is het foutieve gebruik van het woord er in 2016 niet minder op geworden. We hopen het met dit artikel dan ook voorgoed uit de wereld te helpen.

HOE HOORT HET?

‘Me’ kan wederkerig zijn. Ik kan me vervelen, hij kan zich vergissen of wij kunnen ons voorstellen.

Aan de andere kant kan het een persoonlijk voornaamwoord zijn (“Vertel me eens iets grappigs!”, “Wil je iets voor me doen?”). ‘Me’ is de gereduceerde vorm van het woord ‘mij’.

‘Mijn’ is bezittelijk. Het was mijn voorstel, haar hersenspinsel of ons idee. Het woord is altijd gekoppeld aan een zelfstandig naamwoord (mijn garage, boomhut, miniatuurvishengelcollectie, etc.) Voor minder zakelijke (lees: informele) doeleinden is ‘m’n’ ook een prima alternatief.

Herken je jezelf in deze kwestie? Vraag je dan af of het gaat om een bezit. Gaat het om jouw schattige konijntje? Laat ‘me’ dan links liggen.

VOORBEELDEN:

  • Ik verveel me ontzettend!
  • Kan je me dat nog één keer uitleggen?
  • Die film geeft me nog steeds de rillingen!
  • Mijn licentie verloopt over drie maanden.
  • Ik heb me vergist; het is mijn schuld.
  • Heeft iemand mijn nieuwe telefoon ergens gezien?

MEER KWESTIES VAN TAAL

Dit fenomeen zal (hopelijk) veel lezers bekend voorkomen. Er zijn echter nog genoeg veelgemaakte fouten en taal- en spellingsregels die níét zo voor de hand liggend zijn. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor de dubbele punt of de puntkomma? En hoe zit het ook alweer met samenstellingen? Binnenkort een gloednieuwe taalkwestie!

Webdesign

Fullservice webdesign & mediabureau in Groningen: websites, webdesign en meer.. | Beter scoren in Google? Meer geld verdienen met je website? We hebben een oplossing voor iedere uitdaging!

Op zoek?

Wil je een website laten maken? Zoek je een grafisch ontwerper of webdesigner in Groningen? Heb je een vraag of wil je gewoon eens sparren? Bel of kom langs.

Contact

Dsignonline
Full-service mediabureua

Locatie Boterdiep 63
9712 AK Groningen

Locatie Daalwijkdreef 47
1103 AD Amsterdam

Correspondentie adres
Van Sijsenstraat 57a
9724 NM Groningen

+31(0)50 7850339
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.