Skip to main content
Wat is AMP en wat moet jij ermee?

Wat is AMP en wat moet jij ermee?

AMP betekent Accelerated Mobile Pages, in gewoon Nederlands gezegd: snelle pagina's voor op je mobiel.. en waar het goed voor is? Voor een hogere score in Google en een heleboel blije mobiele gebruikers; immers, als je lang moet wachten voor een pagina is geladen op je mobieltje, ben je toch zo weer weg? Wil jij 2 seconden wachten voor de webpagina geladen is?


En wat heeft AMP nou precies met jou te maken? 
Ben jij ondernemer en heb je een website voor je bedrijf, dan wil je natuurlijk dat jouw website goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google en Bing. Er zijn een heleboel factoren die bepalen of je al dan niet goed scoort in de zoekmachines en dus goed gevonden wordt op internet. Een van deze factoren heet AMP. Accelerated Mobile Pages zijn als het ware uitgeklede versies van een normale webpagina. Ze zijn gestript van alle overbodige en vertragende zaken. Hierdoor houdt je een hele 'cleane' pagina over, die supersnel laadt op je mobiel. En wie wil dat nou niet, gewoon lekker snel overal doorheen scrollen en in no-time vinden wat je zoekt zonder steeds te hoeven wachten. Naast de sneheid voor de gebruiker is er nog een leuk bijkomend voordeel: een AMP pagina scoort ontzettend goed in Google, sterker nog, op dit moment zet Google AMP pagina's bovenaan in de zoekresultaten. Ja je leest het goed, AMP pagina's worden helemaal bovenaan alle zoekresultaten getoond, ongeacht het feit dat jouw site verder misschien helemaal niet goed gevonden wordt op internet en ondanks het feit dat er mega bedrijven zijn, die met hetzelfde onderwerp altijd bovenaan staan. Dit kan jou dus ook overkomen: in de zoekresultaten van Google zelfs boven de gerenommeerde merken en giganten staan. Dus op de vraag wat jij met AMP moet, is eigenlijk maar 1 antwoord mogelijk: zo snel mogelijk zorgen dat jouw website AMP ready is, zodat jij vele malen meer bezoekers op je site kunt krijgen dan voorheen.. een gouden kans, laat 'm niet liggen!

 

Wat maakt AMP sneller dan een traditionele website? AMP heeft zeer strenge regels opgesteld om te zorgen dat AMP webpagina's supersnel laden. 

De meer technische grondbeginselen van AMP zijn als volgt:

  • Alleen asynchrone scripts zijn toegestaan. Non-asynchrone scripts zorgen immers voor vertraging in het renderen (laden) van een pagina. Scripts zijn alleen toegestaan ​​binnen specifieke elementen en dan alleen waneer ze zorgvuldig zijn ontworpen of aangepast voor maximale prestaties. Voorbeeld van correct aangepaste scripts zijn onder meer Google Analytics AMP, Facebook, Twitter en YouTube.
  • 3rd party scripts handler (zoals advertenties, of 3e diensten party) zijn alleen toegestaan in iframes. 
  • De maten van afbeeldingen of andere externe elementen moeten gespecificeerd zijn, Dit zorgt ervoor dat AMP de grootte van de elementen kent alvorens deze te downloaden.
  • AMP verplicht tot het gebruik van inline CSS en werkt dus niet met externe stylesheets. De inline gebruikte CSS mag ook niet groter zijn 50 kb, kortom: snel en efficient.
  • Fonts (lettertypes) worden efficient ingezet en moeten snel laden. Ze hebben geen lange laadtijd meer nodig (zoals eerder met het downloaden van webfonts).
  • Animaties draaien op de GPU en zijn zodoende niet afhankelijk van pagina updates.
  • AMP optimaliseert downloads van verschillende elementen zodanig dat de belangrijkste bronnen altijd eerst worden gedownload. Beelden worden alleen gedownload als ingeschat wordt dat de gebruiker deze ook daadwerkelijk gaat bekijken. De pre-connect API wordt gebruikt voor prefetch, renderen en downloaden van elementen die waarschijnlijk zullen worden gebruikt door de gebruiker. Dit wordt erg efficiënt gedaan: de inhoud is vooraf gerenderd en gedownload. Dit gebeurt alleen als de kans groot is dat de inhoud ook echt bekeken gaat worden (zoals "boven de vouw" inhoud).

Hoe maak je AMP pagina's voor jouw website?

De bovenstaande grondbeginselen van AMP kunnen jouw op weg helpen om jouw website ook AMP ready te maken. Heb je die kennis niet zelf in huis dan ben je bij ons aan het juiste adres. We helpen je graag verder. Wij kunnen jouw website geschikt maken voor AMP. Maak een afspraak of stuur een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

De ontwikkelingen op internet gaan razendsnel, logisch dat je niet altijd weet wat de meest recente ontwikkelingen zijn en zodoende ook niet weet welke van die ontwikkelingen belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Gelukkig houden wij dat in de gaten en kunnen we je zodoende op de hoogte houden van alle zin en onzin op internet. We helpen je graag om door de bomen het bos te blijven zien.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwste tips en trucs?
TIPS, TRUCS & NIEUWS? LAAT JE NAAM ACHTER
(geen zorgen, wij houden ook niet van spam).

Webdesign

Fullservice webdesign & mediabureau in Groningen: websites, webdesign en meer.. | Beter scoren in Google? Meer geld verdienen met je website? We hebben een oplossing voor iedere uitdaging!

Op zoek?

Wil je een website laten maken? Zoek je een grafisch ontwerper of webdesigner in Groningen? Heb je een vraag of wil je gewoon eens sparren? Bel of kom langs.

Contact

Dsignonline
Full-service mediabureua

Locatie Boterdiep 63
9712 AK Groningen

Locatie Daalwijkdreef 47
1103 AD Amsterdam

Correspondentie adres
Van Sijsenstraat 57a
9724 NM Groningen

+31(0)50 7850339
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.