Skip to main content
Wat als ik de 'open bestanden' wil hebben?

Wat als ik de 'open bestanden' wil hebben?

Hoe kom ik aan de 'open bestanden' van een ontwerp?

Bij Dsignonline ontvangen we regelmatig vragen over het delen van bronbestanden met onze klanten. Deze bestanden - of het nu gaat om grafisch ontwerp in Indesign, Illustrator, Photoshop, of om fotografie en illustraties die we hebben gecreëerd of aangekocht - vormen de ruggengraat van ons creatieve werk. We begrijpen dat je geïnteresseerd bent in deze bestanden, maar het is belangrijk om te weten dat dit verzoek complexe overwegingen met zich meebrengt. We delen de bronbestanden in principe niet en datzelfde geldt voor beeldmateriaal waar auteursrecht en gebruiksrecht op van toepassing is, conform de Nederlandse wetgeving. Maar, waarom is dat?

In Nederland zijn creatieve werken automatisch beschermd door auteursrecht. Dit betekent dat de originele bestanden en het beeldmateriaal speciale rechten hebben die we moeten respecteren. Het delen van deze bestanden zou deze rechten kunnen schenden en de kwaliteit van het werk kunnen beïnvloeden. We doen dit om zowel jouw project als onze creativiteit te beschermen.

De uitdaging van intellectueel eigendom

Wanneer je om de bronbestanden vraagt, betreden we het terrein van intellectueel eigendomsrecht. Dit rechtsgebied beschermt automatisch de creatieve werken en hun makers in Nederland. Dit houdt in dat er geen automatisch recht is op het verkrijgen van deze bestanden.

Maar, ik heb toch voor het ontwerp betaald?

Je betaling dekt de licentie om het ontwerp te gebruiken en een bestand dat het mogelijk maakt het ontwerp in een fysieke of digitale vorm te brengen. De bronbestanden zelf, gemaakt in programma's zoals Photoshop, blijven echter eigendom van Dsignonline. Vergelijk het met een kunstschilder: je koopt het kunstwerk, niet de materialen waarmee het is gemaakt. De expertise en kennis van het gebruik van deze materialen blijven bij de kunstenaar.

Het belang van auteursrecht

Het auteursrecht beschermt niet alleen ons werk, maar garandeert ook dat we verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de integriteit ervan. Het voorkomt dat er zonder toestemming wijzigingen worden aangebracht die ons imago of dat van jou kunnen schaden. Het zorgt ervoor dat alleen producten die aan onze kwaliteitseisen voldoen, jou bereiken.

Interesse in open bestanden (bronbestanden)?

Hoewel we je interesse begrijpen, is het delen ervan niet zo eenvoudig. Volgens de Nederlandse wetgeving zijn deze werken beschermd door auteurs- en gebruiksrecht, wat ons beperkt in het vrijgeven ervan. Dit beleid is er om zowel jouw projecten als onze creatieve inspanningen te beschermen, en zorgt ervoor dat we de integriteit en kwaliteit van ons werk kunnen waarborgen.

De mogelijkheid om bronbestanden te verkrijgen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorspronkelijke projectkosten, het doeleinde van het gebruik van de bestanden, en de wijze waarop ze worden ingezet. Het overdragen van bronbestanden heeft significante implicaties, zowel in termen van kosten als van controle over het toekomstige gebruik van het ontwerp. Daarom zijn de kosten voor het overdragen van de bronbestanden doorgaans hoger dan die voor aanpassingen door ons team. We archiveren al onze creaties zorgvuldig, dus voor vragen over eerdere projecten staan we altijd klaar om de mogelijkheden en bijbehorende kosten met je te bespreken.

Webdesign

Fullservice webdesign & mediabureau in Groningen: websites, webdesign en meer.. | Beter scoren in Google? Meer geld verdienen met je website? We hebben een oplossing voor iedere uitdaging!

Op zoek?

Wil je een website laten maken? Zoek je een grafisch ontwerper of webdesigner in Groningen? Heb je een vraag of wil je gewoon eens sparren? Bel of kom langs.

Contact

Dsignonline
Full-service mediabureua

Locatie Boterdiep 63
9712 AK Groningen

Locatie Daalwijkdreef 47
1103 AD Amsterdam

Correspondentie adres
Van Sijsenstraat 57a
9724 NM Groningen

+31(0)50 7850339
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.